Sunt multe povesti anecdotice in medicina, ieri mi s-a intamplat sa se verifice una dintre ele. Am intrebat un pacient daca este consumator de alcool, raspunsul l-am primit foarte firesc, s-a uitat in ochii mei si mi-a spus foarte serios: "Ca omul.". Dupa o clipa de reculegere, timp in care neuronii mei dadeau eroare de cod, ii cer sa imi estimeze cantitatea - se pare ca in jur de 1, 5 L de vin pe zi. Dependenta de alcool o vad zilnic, toti stim efectele nocive pe termen lung, dar asta nu sperie prea multa lume- oamenii au mereu senzatia ca vor ramane mereu tineri si in forta. Nu vreau sa judec, s-a demonstrat o predispozitie genetica la dependenta de alcool si sunt multi factori care merita luati in calcul inainte de a pune o eticheta.
Sunt niste riscuri pe care unii si le asuma, dar sunt sigura ca sunt lucruri pe care nu le stiu ca s-ar putea afla la capatul a mai multe pahare(cum ar fi encefalopatia hepatica- afectarea lenta a functiilor pshiho-neurologice).
Un alt pacient, diagnosticat cu ciroza, povestea cu lacrimi in ochi cum a baut in ultima saptamana, cum stie ca nu are voie sa faca asta, dar nu se putea abtine. Respira greu datorita volumului mare de lichid ce ii apasa toracele, si-a sters lacrimile si a incercat sa se ridice din pat, dar nu putea. L-am ajutat sa se ridice, rusinat aproape, s-a indreptat catre baie, mi-a zis ca ii e greu sa accepte ca o domnisoara l-a ajutat sa se ridice din pat. Nu am stiut cum sa il imbunez, ce-as fi putut sa ii zic?
Cu totii avem un oarecare soi de dependenta, un punct slab - chiar si sub forma unei persoane pe care o lasam sa ne exploateze emotional sau in diverse alte moduri mai creative, doar ca acestea, probabil, nu ne afecteaza ficatul, corpul sau psihicul atat de tare - sau cel putin inca nu s-a facut un studiu sa se demonstreze asta.
Dependentele joaca multe forme, cel mai greu e sa recunoastem fata de noi atunci cand simtim ca avem o problema. Genele nu pot fi schimbate, dar pot fi imblanzite, putem sa invatam cum sa lucreze pentru noi. Ne complacem in situatii, dam vina pe parinti, pe situatii, dar niciodata nu ne gandim ca schimbarea ar putea sa inceapa de la noi. Hai sa schimbam noi ceva in comportamentul nostru pentru a ne fi noua mai bine, inainte de a cere celorlalte persoane sa fie altfel decat sunt.
Tu cu ce o sa te faci mai fericit azi?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu